Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Οδηγίες σε ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια

Στη φαρμακευτική αγωγή της καρδιακής ανεπάρκειας  συμπεριλαμβάνονται τα διουρητικά, τα αγγειοδιασταλτικά και τα ινότροπα φάρμακα. Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει γιατί λαμβάνει το κάθε φάρμακο και τις παρενέργειές του.
Αντιπηκτικά λαμβάνουν οι ασθενείς που εμφανίζουν κολπική μαρμαρυγή ή πτερυγισμό, αρρυθμίες αρκετά συχνές στην καρδιακή ανεπάρκεια. Οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχουν την πηκτικότητά τους με αιματολογικές εξετάσεις (χρόνος προθρομβίνης, INR) έτσι ώστε να γίνονται οι κατάλληλες τροποποιήσεις στην αγωγή τους.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όλα τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται στην προκαθορισμένη ώρα και δόση. Η δόση δεν πρέπει ποτέ να αλλάζει παρά μόνο σε συνεννόηση με τον γιατρό που τον παρακολουθεί.
Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αποτελούν συχνά αιτία επανεισαγωγής στο νοσοκομείο των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Για τον λόγο αυτό ο ασθενής πρέπει να εμβολιάζεται κατά του πνευμονιόκοκου και των ιών της γρίππης προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες λοίμωξης του αναπνευστικού.
Ο περιορισμός του νατρίου παραμένει μια από τις ουσιαστικότερες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας. Ο ασθενής δεν πρέπει να χρησιμοποιεί αλάτι στο μαγείρεμα και στο τραπέζι και να αποφεύγει τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Η χρήση λεμονιού και καρικευμάτων για την υποκατάσταση του αλατιού μπορεί να βοηθήσουν. Καλό είναι να γνωρίζει για τις κρυφές πηγές νατρίου όπως είναι τα αντιόξινα, τα καθαρτικά και κάποια σιρόπια για το βήχα.
Εάν υπάρχουν και άλλα προβλήματα όπως η παχυσαρκία, η υπερλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης ή η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια η διατροφή πρέπει να προσαρμοστεί κατάλληλα σε συνεργασία με τον γιατρό σας ή εξειδικευμένα κέντρα διατροφής.
Στην καρδιακή ανεπάρκεια ένα από τα συμπτώματα είναι ο κάματος προσπάθειας. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο κάματος οφείλεται κυρίως στις μεταβολές των σκελετικών μυών και στην ατροφία των μυικών ινών λόγω της νόσου. Εχει αποδειχθεί ότι αυξάνεται έως και 30% η ικανότητα για άσκηση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια μετά από κάποιο πρόγραμμα φυσικής άσκησης, με συνέπεια να βελτιώνεται η αντοχή στη κόπωση καθώς επίσης και η ποιότητα ζωής.
Η άσκηση που προτείνεται είναι το περπάτημα, το χαλαρό τρέξιμο, η αεροβική γυμναστική ή το στατικό ποδήλατο σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν τα όρια τους όσον αφορά την άσκηση και να μην τα υπερβαίνουν. Η φυσική άσκηση είναι επιθυμητή σε επίπεδα που να μην προκαλεί συμπτώματα.
Το κάπνισμα πρέπει άμεσα να διακοπεί.
Οι συναισθηματικές εντάσεις να αποφεύγονται όπως και το αυξημένο σωματικό έργο.
Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να ξαναρχίσει σταδιακά, εφ' όσον υπάρχει διάθεση. Θυμηθείτε ότι η λήψη κάποιων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει κάποιου βαθμού γενετήσια ανικανότητα η οποία όμως είναι παροδική.
Το καθημερινό ζύγισμα, την ίδια πάντα ώρα και στην ίδια ζυγαριά είναι απαραίτητο για την άμεση αντιμετώπιση πιθανής κατακράτησης υγρών. Ο ασθενής πρέπει να ενημερώσει το γιατρό του αν παρατηρηθεί αύξηση βάρους μεγαλύτερη από 2-3 κιλά σε μια βδομάδα.
Ο αρτηριακός σφυγμός και η αρτηριακή πίεση είναι άλλες δυο μεταβλητές τις οποίες μπορεί ο ασθενής να ελέγχει τακτικά και να είναι σε θέση να αναγνωρίζει πιθανή αρρυθμία.
Η συμμετοχή του ασθενή στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας είναι απαραίτητη και αναγκαία για να νιώθει ο ασθενής οτι έχει τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια του και να αντιμετωπίζει θετικά την ζωή.

Αρχείο Αναρτήσεων