Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Η διατροφή της εγκύου

Το σκεπτικό ότι η έγκυος πρέπει «να τρώει για δύο» δεν ισχύει, ενώ γενικά θα πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολές.

Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν ιδιαίτερη ανάγκη από μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή για να εξασφαλίσουν την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου και, φυσικά, τη μείωση των επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κύησης.

Το πρώτο τρίμηνο η έγκυος γυναίκα δεν θα πρέπει να αυξήσει ιδιαίτερα τις θερμίδες που καταναλώνει ενώ υπό κανονικές συνθήκες αναμένεται αύξηση βάρους κατά 1-2 κιλά.

Τους επόμενους 6 μήνες οι θερμίδες που θα καταναλώνει η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να είναι κατά 200-300 περισσότερες από ότι συνήθως καταναλώνει ενώ αναμένεται η αύξηση βάρους να είναι 4-5 κιλά ανά τρίμηνο.

Η βάση της διατροφής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να είναι οι υδατάνθρακες ολικής άλεσης όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, το πλιγούρι και τα δημητριακά προγεύματος.

Απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου είναι φυσικά τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε β-καροτένιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες.

Συστήνεται η κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως π.χ 2-3 μερίδες λαχανικά και 2-3 μερίδες φρούτα την ημέρα. Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά συστήνεται επίσης η κατανάλωση οσπρίων αν και θα πρέπει να αποφεύγονται τα όσπρια που προκαλούν στην εγκυμονούσα έντονα φουσκώματα και δυσπεψία.

Ένα καλό συνοδευτικό με τα όσπρια είναι ο χυμός πορτοκάλι ή η ντομάτα που έχουν βιταμίνη C και αυξάνουν την απορροφητικότητα του σιδήρου που βρίσκεται στα όσπρια.

Σημαντική βιταμίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι το φυλλικό οξύ που είναι απαραίτητο για τη νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου.

Εκτός από τα συμπληρώματα φυλλικού οξέως, η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να καταναλώνει πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ σπανάκι), πορτοκάλια, αμύγδαλα, καρύδια, σουσάμι και όσπρια που είναι πλούσιες πηγές της βιταμίνης αυτής.

Το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια της κύησης γιατί παρέχουν πρωτεΐνη που χρειάζεται για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου ενώ το κόκκινο κρέας είναι πλούσια πηγή σιδήρου.

Τέλος τόσο το έμβρυο όσο και η μέλλουσα μητέρα έχουν ανάγκη από ασβέστιο γι αυτό συστήνεται η κατανάλωση 3 μερίδων γαλακτοκομικών ημερησίως. Μία μερίδα γαλακτοκομικών ισούται με 1 φλιτζάνι γάλα, 1 μικρό κεσεδάκι γιαούρτι και 1 φέτα τυρί.

Αρχείο Αναρτήσεων