Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Το Γαλλικό παράδοξο

Η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών συνδέεται με υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτή η συσχέτιση όμως, για κάποιο μυστήριο λόγο δεν επαληθεύεται σε συγκεκριμένες περιοχές της Γαλλίας. Για παράδειγμα, κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Τουλούζ , αν και καταναλώνουν τροφές με υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, παραδόξως έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων.

Αυτό ακριβώς το φαινόμενο ονομάζεται το Γαλλικό Παράδοξο. Αυτό το παράδοξο, συσχετίζεται με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Αν και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα καλής χοληστερόλης (HDL), τα επίπεδα δεν είναι υψηλότερα στις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Η κατανάλωση αλκοόλ για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων, είναι κάτι που δεν ασπάζονται οι επιστήμονες και έχουν σοβαρότατους λόγους για αυτό. Η κατανάλωση αλκοόλ είναι συνδεδεμένη με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου, υπέρτασης, γενετικών ανωμαλιών και οστεοπόρωσης. Η κατανάλωση αλκοόλ επίσης ευθύνεται άμεσα για πολλούς θανάτους από αυτοκινητιστικά ατυχήματα και δυσάρεστα κοινωνικά φαινόμενα.

Οι έρευνες για το Γαλλικό Παράδοξο, τώρα στρέφονται προς άλλες κατευθύνσεις. Έρευνες γίνονται σε συστατικά που εμπεριέχονται συγκεκριμένα στο κόκκινο κρασί και όχι στο αλκοόλ γενικότερα. Τα συστατικά αυτά είναι οι φαινόλες, φυσικά αντιοξειδωτικά. Τα συστατικά αυτά εμποδίζουν σημαντικά την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL), σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι η βιταμίνη Ε. Επίσης οι φαινόλες βοηθάνε στην προστασία κατά της εμφάνισης θρομβώσεων και της στεφανιαίας νόσου.

Για να μπορέσετε να λάβετε τα οφέλη αυτών των συστατικών δεν χρειάζεται να καταναλώνετε ποσότητες κόκκινου κρασιού. Τα σταφύλια και οι χυμοί των φρούτων περιέχουν φαινόλες, καθώς και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά που βοηθούν όχι μόνο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, αλλά και κάποιων μορφών καρκίνου.

Το Γαλλικό Παράδοξο, φαίνεται να δικαιολογείται από τις έρευνες πάνω στις φαινόλες, καθώς η υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών αντισταθμίζεται από την υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά.

Μια εναλλακτική εξήγηση του Γαλλικού Παράδοξου προτείνεται από ερευνητές του πανεπιστημίου της Βοστώνης. Με βάση τις έρευνές τους, η διαφορά καρδιακών παθήσεων μεταξύ Γάλλων και Αμερικάνων δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι Γάλλοι καταναλώνουν πάνω από τις μισές θερμίδες της ημέρας τους πριν τις μεσημεριανές ώρες, ενώ οι Αμερικάνοι τρώνε αργότερα μέσα στην ημέρα, μεταβολίζοντας λιγότερο αποτελεσματικά το λίπος, με αποτέλεσμα μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων. 

Αρχείο Αναρτήσεων